1kg aardappelen
1kg spruitjes
4 blinde vinken
4 sjalotten
2 teentjes knoflook
4 el honing
400 ml kalfsfond
boter
2 blaadjes laurier
2 el bloem
scheutje melk
snuifje nootmuskaat
zwarte peper
zout
Snijd de aardappelen in stukken van zo’n 3 cm en zet in een kookpot net onder water met een snuif zout. Kook in 15-20 min. gaar.
Kuis de spruitjes: snijd de onderkant van de spruitjes, verwijder de losse bladeren en spoel goed, snij ze dan in 2. Voeg de laatste 8-10 min. toe aan de aardappelen en kook mee.
Smelt een klontje boter in een pan op middelhoog vuur. Kruid de blinde vink met zout en zwarte peper en bak langs alle zijden mooi aan. Zet het vuur eventueel wat lager en een deksel op de pan om het vlees langs binnen te garen.
Snij de sjalot in ringen en schik bij de blinde vink. Haal de blinde vink na 5-7 min. uit de pan en houd warm. Pers de knoflook bij de sjalot, voeg de laurier en honing toe en kruid met zwarte peper. Stoof nog 2 min. glazig, bestrooi vervolgens met de bloem en roer om. Voeg de kalfsfond toe, zet het vuur hoger en laat 1-2 min. inkoken, tot de saus de gewenste dikte heeft. Giet de aardappelen en spruitjes af. Stamp, samen met een scheutje melk, tot een smeuïge puree. Kruid met nootmuskaat, zout en zwarte peper.
Laat het u smaken !